Станимир Беломъжев оглави световната ранглиста по Ски ориентиране

Най-добрият български състезател по ски-ориентиране завърши на второ място Ски-О Тур 2013 – елитна поредица от шест рангови състезания, която се проведе във Франция, Швейцария и Италия.

Станимир започна неубедително с 15-то място надпреварата, но впоследствие направи две първи и две втори места. Най-слабото му бягане беше в петия старт вчера, когато в средата на спринта в Италия счупи ска и въпреки всичко продължи докрая, за да завърши 20-ти. 62 са участниците при мъже-елит.

Днес в преследването Беломъжев стартира четвърти, на 3:46 мин. от Едуард Хренников (Рус), 1:46 от Андрей Ламов (Рус) и 23 сек от Ханс Йорген Квале (Нор).

Изключително концентриран и с хъс Станимир бързо догони Квале и задмина Ламов. Финишира с първо време за деня, но силиту му стигнаха само да намали преднината на Хренников под две минути.

Преди днешния старт Беломъжев бе само на две точки от водача в Световната ранглиста Ханс Йорген Квале, когото днес победи с 27 секунди.

С това си представяне Станимир Беломъжев показа, че е подготвен за призови класирания в предстоящите Европейско първенство през февруари в Латвия и Световно първенство през март в Казахстан.

Резултати и снимки от Ски-О Тур могат да се видят на сайта на състезанието: http://www.skiotour.com/index.php/en/

Световната ранглиста може да се види на сайта на Международната федерация: http://iof.6prog.org/wr_home.aspx?HOW=S

Източник: БФО