ASOIF не иска повече спортове в Лос Анджелис

Начало » ASOIF не иска повече спортове в Лос Анджелис
Олимпийски игри
снимка: pixabay.com

Асоциацията на федерациите от Летните олимпийски игри (ASOIF) е недоволна от решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да разшири до рекордните 36 спорта броя на спортовете за Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

В програмата на Олимпиадата след пет години попаднаха крикетът, бейзболът (софтболът), флаг футболът, лакросът и скуошът, а боксът, вдигането на тежести и модерният петобой също запазиха местата си. Негодованието на членовете на ASOIF е свързано с факта, че приходите от Олимпийските игри ще трябва да се делят между повече федерации. Освен това от добавените пет спорта четири са отборни (всички без скуоша), което може да доведе до намаляването на броя спортисти в останали дисциплини, тъй като МОК предвижда около 10 500 участници на всяка Олимпиада.

От ASOIF обявиха в понеделник, че техните притеснения ще бъдат представени официално пред ръководството на МОК в най-скоро време.

На последните две летни Олимпиади в Рио де Жанейро и Токио спортовете, членове на ASOIF, си разделиха по 540 милиона долара. Повечето федерации получиха между 13 и 17,3 милиона долара, което се равнява на около половината им приходи на четиригодишна база.

Най-големият дял от Токио получиха леката атлетика (38,5 милиона долара), гимнастиката и плуването (по 31,4 милиона долара).

За периода от 2017 до 2021 година МОК има приходи от 7,6 милиарда долара, като с прибавянето на крикета към програмата на Олимпийските игри се очакват допълнителни 100 милиона приходи само от Индия.

You May Also Like