Втори пореден триумф за Инеос на Тур-а

Начало » Втори пореден триумф за Инеос на Тур-а


Испанецът Карлос Родригес Кано донесе втора поредна етапна победа на отбора на Инеос в Обиколката на Франция, триумфирайки в 14-ия етап от надпреварата, който бе с дължина от 150.4 км от Анемас до Морзин льо Порт дю Солел.

22-годишният Родригес пресече първи финалната линия, възползвайки се по най-добрия начин от битката, в която се бяха вкопчили двамата основни претенденти за победа в генералното класиране – датчанинът Йонас Вингегор (Йъмбо-Висма) и словенецът Тадей Погачар (Обединени арабски емирства).

Етапът бе с максималните пет звезди за трудност и денивелация от над 4000 метра и започна със серия от падания. На 10-ия километър след началото се случи масово падане, при което пострадаха десетки колоездачи, а няколко дори отпаднаха, като трябваше да бъдат извозени с линейки. Това доведе и до неутрализация на състезанието за около 20 минути. След подновяването му последваха още няколко падания до 30-ия километър, довели до още отпадания.

Големи разкъсвания в групата обаче така и не настъпиха и претендентите Вингегор и Погачар стояха един до друг и съвсем близо до челото на колоната. Малко по-малко от четири километра преди края на последната височина „Кол дьо Жу План“ и около 16 километра преди финала двукратният шампион Погачар направи атака. Той обаче успя да се откъсне със съвсем малко пред защитаващия титлата си и лидер в генералното класиране Вингегор. Около 1,5 километра преди финала на височината Вингегор застигна Погачар и двамата започнаха тактика на изчакване. Точно на последния завой на височината Вингегор атакува и взе осем бонус секунди за преминаването си пръв срещу само пет секунди бонус за Погачар.

На последвалото спускане и двамата караха твърде консервативно, което позволи на Карлос Родригес да излезе на преден план. Испанецът успя да ги задмине и в крайна сметка да завърши с време от 3:58.46 часа

На пет секунди след него финала пресякоха Погачар и Вингегор, като словенецът взе шест бонус секунди срещу четири за датчанина, който остана трети.

Така, на върха в генералното класиране разместване не настъпи, но носителят на жълтата фланелка Вингегор добави още една секунда преднина и вече има аванс от десет пред Погачар.

Родригес излезе трети в общото подреждане на 4:43 минути от Вингегор и с една секунда аванс пред австралиеца Джай Хиндли (Бора-Хансгрое), който обаче пострада сериозно още при първото падане на десетия километър от етапа. Хиндли завърши етапа 6-и на изоставане от1:46 минути зад Родригес. Пред него се пък наредиха британецът Адам Йейтс (ОАЕ) на 10 секунди от победителя и американецът Сеп Къс (Йъмбо-Висма) на 57 секунди от Родригес.

С днешното си представяне на „Жу План“ Вингегор успя да поведе и в класирането при катерачите. Той има 54 точки, колкото и американецът Нелсън Паулес (Едюкейшън-ИйзиПоуст), който до момента носеше „бялото трико на червени точки“. При спринтьорите убедителен лидер и носител на зелената фланелка остава белгиецът Яспер Филипсен от Алпецин-Декьонинк.

110-ото издание на Обиколката на Франция продължава в неделя с още един етап в Алпите. Той е с дължина от 179 километра от Льо Гец до Сен Жерве Мон-Блан, като предлага пет категоризирани изкачвания и още поне седем некатегоризирани.

You May Also Like